Käytin snautserin koirahieronnassa, kun herra nosteli välillä juostessa takatassua hassusti. Ajatellen, että ehkä hänellä on jonkunlaista lihasjumia takapäässä. Pari päivää hieronnan jälkeen hoksasin, että voisin saada tosi mielenkiintoisen jutun blogiin tästä aiheesta!
Hierojamme Essi Puolakanaho on itsekin intohimoinen koiraharrastaja, joka tekee työkseen hieronnan lisäksi koirien jäsenkorjauksia sekä trimmauksia omassa yrityksessään.
Essin harrastuslajeina on agilityä, tokoa ja rally-tokoa. Koirien parissa hän on työskennellyt vuodesta 2012 alkaen. Ennen omaa yritystoimintaa hän on työskennellyt mm. koirauimalassa ja -hoitolassa. Koirahierojan ammattitutkinto on suoritettu 2019 ja koirien jäsenkorjaajan opintoja 2021. Kotoa löytyy tällä erää kolme koiraa, lanradorinnoutaja, hollanninpaimenkoira ja jackrusselinterrieri.
Kysyttäessä, miten
Essi päätyi tekemään jäsenkorjauksia ja koirahierontaa
työkseen, kertoi hän haaveilleen siitä useamman vuoden ennen yrityksen perustamista. Ammattikoulussa
saatu eläintenhoitajan tutkinto ja kiinnostus työskennellä eläinten kanssa. Hieronta/jäsenkorjaus suunnalle hänet on
ajanut halu oppia pitämään parempaa huolta omista koiristaan ja hieromaan
niitä.
Omista koirista ajatus lähti laajenemaan entisestään niin, että hänen tavoitteenaan on parantaa niin koti-, harrastus-, kuin metsästyskoirienkin hyvinvointia koirahieronnalla ja jäsenkorjauksella.
Koirat tarvitsevat lihashuoltoa siinä missä ihmisetkin, varsinkin aktiiviset ja harrastavat koirat.. Hieronta lisää lihasten elastisuutta, vilkastuttaa verenkiertoa, laittaa aineenvaihdunnan liikkeelle sekä nopeuttaa kuona-aineiden poistumista. Hieronta edesauttaa näin myös nopeampaa palautumista. Ja miten ne lihasjumit? Niitä on varmasti monella ihmisellä kuin koirallakin, joiden hierominen helpottaa oloa. Meidän snautserilla niitä löytyi erityisesti tassuista, joka ovat todenäköisesti siitä, että juostaan paljon.
Jäsenkorjausta ei olla vielä itse käyty, mutta kuuntelin Essiä mielenkiinnolla hänen vastaillessaan kysymyksiini siitä. Omakohtaisia kokemuksia toki on kun yksi tuttavani tekee jäsenkorjausta ihmisille, mutten ollut aiemmin perehtynyt tähän aiheeseen koirien näkökulmasta.
Jäsenkorjaus eroaa perus hieronnasta niin, että siihen liittyy myös venytyksiä, kireiden faskioiden eli sidekudosten käsittelyä, triggerpisteiden läpikäyntiä ja nivelten mobilisointia.
(Ei, tämä ei ole sitä että naksutellaan paikat kohdilleen, sitä tekee kiropraktikot).
Essi kertoi, että useampi koira nauttii enemmän jäsenkorjauksen käsittelystä, kuin pelkästä hieronnasta ja suositteleekin mieluummin varailemaan niitä aikuisille koirille. Hieronnassa hierotaan lihakset, mutta jäsenkorjauksella päästään paremmin käsittelemään erilaisia kireyksiä ja koira hyötyy enemmän. Pennuille taas niiden ollessa kasvuvaiheessa hierompi on parempi valinta.
Onko jotain mitä pitäisi huomioida, ennenkuin varaa jäsenkorjausta tai hierontaa?
Ainakin se, että mikäli lemmikillä on jonkinlaisia sairauksia, olisi hyvä konsultoida ensin eläinlääkäriltä, saako hieroa. Eli jos yhtään pohdituttaa, kannattaa kysyä ensin ja varailla aikaa vasta sitten. Esimerkiksi kasvaimet ja sydänsairaudet ainakin sellaisia, joista tarvitsee varmistuksen. Sairasta koiraa ei tietenkään hierota, esimerkkinä jos koira on kuumeessa tai vaikkapa vatsataudissa.
Hieronta sopii kaikille, myös kotikoitille. Koiraa hierojalle viedessä olisi hyvä tiedostaa, että koirahieroja etenee eläimen tahtiin. Koiraa ei satuteta, ei pakoteta makaamaan, ellei se siitä pidä eikä muutoinkaan käsitellä niin, että eläintä sattuu tai siitä jää ikäviä muistoja. Jos lemmikki on arka tai sillä on kipuja lihaksissa, annetaan sille aikaa tutustua silitellen ja rentoutua.
Hyvältä ammattitaitoiselta alan asiantuntijalta on aina mahdollista myös kysyä etukäteen, mikäli jokin jäsenkorjauksessa tai hieronnassa mietityttää!
![]() |
Kiitos Essi, haastattelusta ja uudesta opista aiheen tiimoilta!
Kommentit
Lähetä kommentti